Kavazović - vodeća dodola Bosne i Hercegovine


Skloni smo pomalo da zaboravimo neke od malo nekonvencionalnijih ideja koje religije iznose pred nas. Uvjerimo tako sebe  kako su religije uznapredovale od vrijemena svog nastanka par milenijuma ranije i ipak koliko toliko prihvatile bar neko osnovna naučna objašnjena svijeta.

Da nas ipak podsjeti sa čime imamo posla i kako religija i njena tumačenja svijeta nisu uspele da se priključe prosvijećenom dobu potrudio se reis Kavazović i odlučio da se pozabavi starom šamanskom vještinom  - prizivanjem kiše.

Što se mene tiče ritual prizivanja kiše mi je jedan od omiljenih magijskih/religijskih rituala zahvaljujući knjizi "Petnaestogodišnji kapetan" Žila Verna.


Imami i njihove džematlije će Gospodara svjetova moliti da ukabuli dove, dove djece, žena, staraca, pokajnika, darežljivih davalaca zekata, iskrenih postača, pobožnih ljudi, i da milošću prema svojim stvorenjima spusti kišu na ispucalu zemlju.

Ne zaboravite pak da ovi ljudi imaju uticaj u oblasti obrazovanja djece u godinama kada uče osnovne stvari kao što su eto i kruženje vode u prirodi.

O njihovom značaju i ulozi u vođenju ovog društva, sprezama sa političarima i  zahvaljujuči tome njihovom uticaju na naše živote ne treba dodatno trošiti riječi.

Vama pak preporučujem da se zajedno sa mnom molite za bolju irigaciju, zaštitu od grada i slično tj. da se pomolimo da u borbi protiv elementarnih nepogoda koristimo dostignuča nauke i tehnologije a ne dostignuća bronzanog doba
izvor: nezavisne.com

Коментари