1% koji zaista čini razliku - o egoizmu u ateizmu

Pre nekog vremena naletim na video gostovanja predsednika fondacije američkih ateista i poznatog voditelja Fox News  Šona Hanitia. Sam video je vezan za marketinšku kampanju fondacije pred božićne praznike, no ono što mi je palo u oči je Hanitijevo verovanje da su ateisti postali ateisti iz svoje egocentričnosti i zato što ne mogu da podnesu da postoji nešto više od njih.

Samo verovanje je relativno rašireno i često od strane religioznih zajednica “bezbožnici” se upravo predstavljaju kao arogantni (na svoj razum i “ovozemaljsko” znanje).


Pa hajde da napravimo mali misaoni eksperiment sa ciljem razbijanja mita o arogantnosti ateizma.
Ono što se često veže za ateizam ovih dana je teorija evolucije. Svakako da ovih dana verovatno ne postoje ateisti koji ne prihvataju eoriju evolucije no teorija evolucije nije ni na koji način zavisna od ateizma ili obrnuto.
Ono što je za funkciju našeg misaonog eksperimenta bitno su genetske razlike, i to pre svega genetske razlike izeđu viših primata i homo sapiensa, odnosno u ovom slučaju razlika između genoma šimpanze i modernog čoveka.

Najnoviji rezultati pokazuju da je razlika svega oko 1%*.  No pogledajte koliku razliku pravi taj jedan procenat. Šimpanze iako su u stanju da nauče korišćenje najjednostavnijih alatki i slično nemaju nikakvu mogućnost poimanja dostignuća moderne ljudske civilizacije, osim shvatanja kao najosnovnijih objekata šimpanze nikada neće shvatiti funkcije niti načine rada naših mašina, nisu u mogućnosti shvatit koncepte i mehanizme koje mi koristimo u svakodnevnom životu.

Zato zamislite bića čiji se genom od našeg isto razlikuje za 1% samo što smo mi u ovom slučaju intelektualno inferiornija grupa. Oni bi možda mogli postojati oko nas a da mi nisamo ni svesni ni sposobni da ih razumemo ili da sa njima komuniciramo. najeći umovi naše vrste za njih bi bili na nivou retardirane osobe ili malog deteta.

Šansa za postojanje života inteligentnijeg od našeg u ovom univerzumu itekako postoji, možda postoji i šansa postojanja života kakvog mi nismo ni u stanju da pojmimo.

Stoga nema mesta egoizmu naspram univerzuma, prihvatanje nauke i racionalnosti sa sobom donosi i shvatanje mesta u univerzumu, i nosi skromnost u odnosu na njega. Donosi nam mogućnost da se divimo i uživamo u stvarima koje mngoe niti zanimaju niti su u stanju da shvate njihovu lepotu, razolikost i veličinu.

Kako je to ateizam egoističan u poređenju sashvatanje da je ovaj svet napravljen zbog nas da smo napravljeni posebno premaa liku bića koje prkosi svim zakonima fizike i tvorac je univerzuma koji je opet ceo stvoren zbog nas (a sve na zabavu i cirkus nekom božanstvu)?! Zar nije egoističo misliti da je čitav univerzum manje bitan nego šta neko radi sa svojim polnim organom i da su bogovi davali život za vas.

Pa sad Vi meni recite ko su tu egoisti.

*http://www.amnh.org/exhibitions/past-exhibitions/human-origins/understanding-our-past/dna-comparing-humans-and-chimps

Коментари