A šta je tu liberlano?

obećavam da ću početi staloženo i da verovatno neću završiti tako

Ja volim da sebe smatram liberalnom osobom. Ponekad se upitam da li sam ja dobro razumeo ideju libealizma. 


Danas sam održao jednu seansu mazohizma. Dođe mi to s vremena na vreme.


Skupio sam hrabosti i pazio da ne jedem ništa nekoliko sati pre događaja.


Naravo radilo se o slavnoj debati.

Ja volim dobru debatu, učestvovao sam u nekoliko, posmatrajući rezultate reklo bi se da mi idu od ruke.

Ovo nije bila debata, ovo je skrnavljenje imena jedne tako časne i važne društvene institucije kao što je debata.

u globalu:

Mogli smo skoro sat i po vremena naših života gledati paradu taštine, ignorancije, potpunog zanemarivanja argumenata i nepristojnosti.

Osim zbog teme i učesnika ovo ne bi trebalo nikad ni spomenuti.

Neću da pišem o Dodiku i njegovom pristupu svemu, ja o gospodinu Dodiku imam već izraženo mišljenje, a politika koju on zastupa nije nešto za šta bih rado dao svoj potpis,ipak u izboru manjeg zla ponekad izgleda kao najmanje.

Pisaću pre svega o gospodinu Jovanoviću. Zašto? Zato što gospodin Jovanović sebe i svoje ideje zaklanja pod plašt liberalnih ideja, a to su već ideje koje bih rado potpisao i rado preuzeo odgovornost za moguće posledice.

Pa stoga: 

Poštovani gospodine Jovanoviću

Možda sam ja u nekoj vrsti zablude ali mi se čini da je ideja liberalizma okrenuta promociji individualih sloboda, oslobađanju okova kolektiviteta i okrenuta shvatanju individue kao jedinke sposobne da smostalno donosi odluke o svom životu i da ona ni u čemu ne treba da zavisi od okoline u kojoj se nalazi i da ne treba stavljati individui odgovornost za odluke koje ona nije donela i za dela koja nije samostalno počinila.

Liberalnim idejama je takođe strano i to da individualnu odgovornost pripisujemo kolektivu. 

U priči o odgovornosti ne samo u liberalizmu nego uopšte svakoj ne-totalitarnoj ideologiji i ideji odgovornost se ne navodi apstraktno i generalizovano, podložno raznoraznim tumačenjima nego jasno, razložno, tako da ne ostavlja prostor za manipulaciju.


Kolektivnom odgovornošću su se u novijoj istoriji bavile samo Nacistička Nemačka i Staljinistička vrhuška Sovjetskog Saveza. Kolektivna odgovornost kroz istoriju je imala samo jedan cilj. Taj cilj je bilo skretanje pažnje masama na izmišljenje i fiktive neprijatelje, uglavnom na manjine, sa ciljem da se kontroliše i usmeri bes masa i sa ciljem da se vrše masovna uništenja, izazvana paranoičnim poremećajima "velikih vođa" i "spasioca".

Uvredljivo nazivati bilo koju državu, entitet ili nešto treće, kroz celokupnu istoriju društva i društvene misli smatralo se uvredom svima onima koji priznaju suverenitet te države, entiteta ili nečeg trećeg. Od strane svih, ostavljajući sa strane političke podele (izuzetci su ostojali kod pripadnika anarhističkih i komunističkih pokreta).

I molim Vas kakva je to retorika? Vi kao političar jedne napredne orijentacije bi ste trebali biti svesni koliku težinu ima sve što kažete. To olako etiketiranje i razabacivanje floskulama i frazama je svojstveno boljševicima a ne liberlalima.
Mada moram priznati etiketiranje svih koji nemisle isto kao Vi klerofašistima, nacisitma, nacionalistima mora da ima nekog čara i da skuplja političke poene, ali znate to je oduvek u političkom marketingu smatrano za nizak udarac, nedostojan časnih i odgovornih ljudi. Dezavuisanje  drugih je ipak crvlji posao politike.



Odakle ste se Vi gospodine Jovanoviću osetili pozvanim da komentarišete unutrašnji politički život jedne suverene i međunarodno priznate države, a pri tom mislim na Bosnu i Hercegovinu a ne na Republiku Srpsku?
To što se vi brinete za budućnost Srbije kao vaše države i to da vam je stalo do rešavanja problema u kom se nalazi Bosna i Hercegovina treba da demonstrirate na drugi način.
Uopšte kako možete sebi da dozvolite da komentarišete Republiku Srpsku i njen unutašnji život ako vam smeta  prisustvo lidera iste u Vašoj državi prilikom predizbornih skupova.


Eto ja vas molim kao liberal liberala nemojte da se mešate u naš unutrašnji život, ni naš ni ti bilo čiji bar dok ne naučite neke osnovne stvari.


Znate gospodine Jovanoviću poštovanje je ono najelementarnije što očekujete od osobe preko puta, kao osoba koja zastupa jednu individualističku i humanističku struju razmišlljanja ono treba da bude prema svakom pojedincu još i veće.


U liberalizmu nema mesta stereotipima, i evo da vas obavestima da to što ste rekli Dodiku da se vidi da je iz Bosne je više nego klasičan stereotip, nešto poput homofobije protiv koje se Vi a i mnogi drugi sa razlogom bore.


Inače time ste nam pretpostavljam pokazali šta zaista mislite o nama "Bosancima", dokazali da zaista nemate pojma o Bosni i Hercegovini i našem životu i da vaše pravo spoznavanje ne ide dalje od viceva o Muji i Hasi, i da smo možda mi u RS itekako u pravu kad mislimo da se iz vile u Beogradu ne može bistriti politika vezanu za život u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, i da je za tako nešto potrebno izaći iz malograđanskog kulturnog i društvenog milje današnjeg Beograda.


Doista sledeći put kad budete hteli da nam pomažete, prvo dođite malo među narod, ćutite sat vremena i pustite da vam svoju priču ispričaju stanovnici ove nesrećne zemlje, ćutanje je zlato.


I da ne zaboravim, molim vas naučite naše osnovne zakone, verovali ili ne čak i mi u BiH, mi Muje i Hase imamo zakone.

Budite temeljni i konzistentni kad pričamo o izbeglicama. Postoje ako niste znali  izbeglice na svim stranama. Koliko je ostalo a koliko Srba  je izbjeglo iz ne-genocidne Federacije, pitajte koliko se vratilo, pitajte zašto nemaju vodu i struju. Zašto njihova imovina vama ne predstavlja problem prvog ranga? To niste ni pomenuli. Treba pomenuti i treba svaki dan opominjati na problem izbeglica u  RS  ali treba pomenuti i to da je problem izbeglica u Federaciji još gori.

I okanite se Vi ratova devedesetih, nađite neko drugo polje na kome možete dobiti političke poene, političari nekonzistentni poput vas nemogu doprineti pomirenju jer vi još uvek mislite u stereotipima i suženog ste pogleda.

Zamolio bih Vas i vama slične političare da nas zaobiđete u širokom luku, zaobiđite u širokom luku temu zločina i žrtava, jer vi nemate pojma.

Pokušajte da se ugledate na neke poznate liberalne političare, pokušajte da se ugledate na njihov smisao demokratije, njihovo veliko znanje o temama o kojima pričaju i njihovu tvrdu principijelnost i trajnu konzistentnost u izjavama i delima. Upitajte se ko ima pravo da odlučuje o sudbini Republike Srpske. Verovali ili ne to nisu političari, eto to su svi oni koji plaćaju porez i svi oni koji su je stvarali i branili, svi oni koji su pokušavali da puste zrake umetnosti u ovu sumornu stvarnost. Verujte mi niko od njh neće zvati političare da im pomognu u odluci.


Pokušajte molim vas da ne prljate plemenito ime Srđana Aleksića u Vašim borbama za političke poene, jedan rasista poput vas ne zaslužuje ni da sluša o njemu a kamoli da drži drugima pridike.

 Ja nažalost nemogu da se setim svih ali eto naveo sam neke od razloga zašto ste Vi Čedomire Jovanoviću najveća sramota liberala i sa ove i sa one strane Drine.








Коментари

  1. Nikola, pogodio si "u sridu". Čeda je izokrenuti totalitarista, on ne zna šta je liberalizam. Svako pozivanje na kolektiv, bilo da je riječ o pozitivnom ili negativnom kontekstu, samo po sebi dovoljno je da se neko diskvalifikuje u kontekstu predstavljanja liberalom. A da ne spominjem vezivanje za udbaše i komuniste, sklonost autoritarnim postupcima (način upravljanja LDP-om) itd. Takođe, liberalizam ne znači da je neko automatski anacionalan (pogotovo antinacionalan), ateista i sl. Čak štaviše-najveći liberali u istoriji bili su patriote, što ih nije spriječavalo da u svakom čovjeku vide čovjeka, odnosno nisu kolektivnu pripadnost pretpostavljali individualnim vrijednostima.

    To je taj prirodni balans. Čeda je od njega udaljem svjetlosnim godinama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru i pohvali, ako misliš da je dobro ai ako želiš biće mi drago da objaviš na tezi.

      Očigledno je iz svega da u stvari pravih liberala ima na našim prostorima u promilima i uglavnom retko ko ovde shvata takav način razmišljanja.

      Nikola Mojović

      Избриши
  2. Koji je tvoj liberalni stav o onoj temi debate? Jel' RS nastao na genocidu ili nije? Da li ti vise volis RS ili BIH? Da li je 450000 (predpostavljam da je brojka gore u tekstu greska) srba iz federacije otislo 91 prije ispaljenog metka po nalogu sa Pala ili nekad kasnije.. ? mozda nekad 200x kad su dosli da prodaju/zamjene nekretnine za iste u BL, Drvaru,Beogradu... ?

    ОдговориИзбриши
  3. Gospodine A
    Ja ne volim države ja volim ljude. Protiv BiH ja nemam ništa, protiv Bošnjaka pogotovo, moj najbolji prijatelj je Bošnjak.

    Ni u jednom trenutku nisam ni jedan zločin osporavao, ja osporava kolektivno pripisivalje zločina? Ili se vama sviđa da za moje poginule rođake okrivim i Vas?

    Kao neko ko je uvek bio za pomirenje prošao sm kroz mnogo radionica i skupova, doživeo sam da me u dvorištima srednjih škola nazovaju i četnikom i balijom i ustašom zavisi gde sam bio.

    To nikad nisam pripisao Bošnjacima ili nekim drugim, ja za to nikad nisam okrivio moje drugove Bošnjake.

    Ja imam mnogo toga protiv svih koje vode politku koja sebe naziva zaštitnicom i BiH i RS.
    Mene do srži ledi pomisao na to ko je izabrao hrvatskog člana predsjedništva i podprdsjednika RS iz reda hrvatskog naroda. U takvoj državi ne želi da živi niko normalan.

    Broj od oko 450.000 je pomenuo čini mi se Stevo Pašalić. Izbrisaću broj, upravu ste nema smisla navoditi ako se nezna tačan broj.
    I nemojte molim vas da me smatrate za osobu koja bi uvećavala i umanjivala bilo čije žrtva.

    Poznajem dovoljno ljudi koji su pobegli iz svih delova BiH, moja porodica je čak jednoj izbegličkoj porodici ustupila sprat porodične kuće. Garantujem Vam životom da se nisu obogatili od rata.

    U RS se vratilo mnogo ljudi, u Zvorniku pogotovo, niko im nije ništa nažao uradio koliko ja znam, obnovljene su mnogima kuće i svi imaju struju i vodu. To nije slučaj u mnogim delovima Federacije.

    A moj stav o temi ove debeta je sledeći:
    RS je genocidna isto onoliko koliko je genocidna bilo koja druga evropska, država ili regija.

    A mene iskreno zanima, kako Vi gospodine zamišljate pomirenje u BiH al ne ono koje ce posle 50 godina ponovo dovesti to stradanja.

    I naravno koji je vaš cenjeni stav?

    Nikola Mojović

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicno napisano,potpisujem svaku rec. Zlocine niko nije cinio u moje ime vec u svoje i neka za to odgovara ali kolektivno prisivati etiketu genocida me vredja. Ceda se pokazao ne onako kako mi vec znamo da jeste tipican strani placenik. PO meni pokazao se pre svega kao neozbiljan,neargumentovan i los politicar. Stekao sam utisak da on ni sam ne veruje u ideje koje zastupa. Nasuprot Dodiku koji je na trenutke delovao tusiran ali nikako neargumentovan. Dodiku se moze prisivati sve ali se ne moze reci da ne voli svoju zemlju i svoj narod i odlicno zastupa interese svog naroda u nacionalnom smislu. I dokje tako ima moj glas.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар