Ukratko: Crvena linija za liberale

Izbori 2016. su agonija za pristojnu i normalnu osobu, njihov izbor se sveo skoro pa na ništa. I kada čovjek pogleda ponudu pita se kako da pronađe najmanje zlo i kako da posle sebe ubedi da ga zaokruži. DJB je odlučio da nam pomogne u tome.

Zašto ovo pišem?

Zato što su gospoda iz rukovodstva organizacije Dosta je bilo u par navrata signalizirali da su za njih prihvatljii kao partneri u vlasti (tehničkoj) političke organizacije koje po mom mišljenju predstavljaju antiliberalizam u punom sjaju. U pitanju su DSS i Dveri.


Za početak morao bih da da razjasnim par stvari bitnih za ovaj tekst. A to je politička podela na levicu i desnicu u mom slučaju.

Kada govorim o podeli na levicu i desnicu ja podrazumevam postojanje dve ose po kojima se vrši ova podela i koje su prilično nezavisne jedna od druge. 

Prva osa bi bila ekonomska osa, na desnoj strani ose nalaze se ideologije i stranke koje se zalažu za što manju ulogu države u privredi koje se zalažu da se u ruke privatnog sektora predaju oblasti koje su tradicionalne u rukama države na ovim prostorima kao što su školstvo i zdravstvo. 

Očigledno na levom kraju nalaze se ideologije i partije koje se zalažu za snažniji regulaciju i koje se zalažu za kontrolu vlade nad širokim skupom usluga i delatnosti a na samom kraju oni pokreti i ideologije koje odbacuju privatnu svojinu u korist kolektivne. 

Druga osa je osa na kojoj se vrši razvrstavanje na osnovu odnosa ideologije ili partije ili interesne grupe prema pitanjima uređena društva i na osnovu odnosa prema ljudskim pravima i slobodama. 
Desno na ovoj osi bi bili konzervativci, međutim ne nužno pošto konzervativnim u različitim društvima čuva različite vrijednosti. Ali u društvu Srbije i Bosne i Hercegovine konzervativci se nalaze čvrsto na desnom polu. 

Na uslovno levom polu (koji bi bilo bolje nazvati progresivnim ili liberalnih radi jasnoće) bi se nalazile one društvene snage koje se zalažu za što veće proširenje i zaštitu ljudskih prava i prostora. Danas se ova razlika se kod ova dva pola najbolje vidi u slučajevima prava manjina, prava na privatnost itd. 

Ne tvrdim da je ovo najbolja podela ikada ali jeste ona koju interno koristim i koja je odlična za objašnjavanje određenih stavova u ovom tekstu. 

Liberalizam je prilično raznovrsna ideologija, sa pozicija zaštite slobode i prava pojedinaca moguće je argumentovati suprotne stavove (na primer abortus). Međutim na gore pomenutom koordinate sistemu liberalizam bi se po ekonomskoj osi nalazio od centra pa na desno, gde bi se desno od njega nalazio libertarijanizam, rotbradijanizam , paleokonzervativizam, anarho-kapitalizam. 

Po drugoj osi liberalizam bi zauzimao prostor u levom (progresivnim, liberalnom) polu. 

I sada objašnjenje zašto mislim da su DSS i Dveri antiliberalne stranke,

Po prvoj osi ekonomskoj, DSS i Dveri su prilično daleko od ideja slobodnog tržišta. Štaviše u njihovoj retorici je prisutan strah od slobodnog tržišta i od toga da će potrošači “izabrati loše” što bi bilo pogubno po Srbiju, njihova retorika je protekcionaška, merkantilistička

A ko plaća cenu protekcionizma? Najsiromašniji kojima podiže cene osnovnih namirnica ako bi npr. podigli carine na prehrambene proizvode i prelemane. Fobični su na predaju “porodične srebrnine” u privatne ruke bez obzira koliko sve nas to koštalo na kratak i dugi period i koliko razorno delovalo po društvo pošto predstavljaju jedan od temelja partokratije.

Kad smo kod fobija:

I po drugoj osi Dveri i DSS su daleko od liberalizma. Jedina sreća je što je DSS verovatno previše inertan da bi sputao postojeće slobode manjina a verovatno i nemaju neku značajnu želju. Doduše nije da imaju želju da ih poboljšaju.

A iskreno o Dverima na ovu temu ne treba trošiti reči. Dovoljno je reći homofobija i stalna propaganda mržnje prema LGBTQ populaciji.

Sekularizam je 19. rupa na svirali i za jedne i za druge. Kad smo kod religije i njene uloge u društvu i obrazovanju setimo se DSS-ove ministarke koja se borila protiv zala evolucije i setimo se tribina Dveri na kojima se promovisao kreacionizam.

I zaista za bilo koga ko je liberal nema potrebe ići dalje. DSS je već jednom učinio sve da Srbija propusti šansu da postane moderno društvo i ne možete očekivati da vam tek tako poverujem da to neće učiniti ponovo.

Izbor Dveri i DSS-a za liberale nije problematičan samo kao političko pitanje, to je za liberale civilizacijsko , vrednosno pitanje. Liberal ne traži u njima partnera bez pištolja prislonjenog na čelo.
I to je to dragi DJB, svi mi imamo crvene linije, vi imate nove a ja bih da se držim ovih nešto starijih, političkih, vrednosnih i civilizacijskih.

Hvala na pažnji.

Коментари