Nacionalističke frustracije - šou za sva vremena

Nekim stvarima nikada nema kraja, ono što je pak problem je što u tu kategoriju spadaju nacionalističke frustracije kojima se političari u BiH zlonamjerno igraju.

Šou za sva vremena.
  
Ja bih zaista zamolio nacionaliste svih boja na području BiH da se smiliju i dostave nam listu svih mogućih frustracija koje imaju, čisto da znamo koliko vekova će ova država stagnirati i(li) nazadovati.
  
Nacionalističke frustracije su nažalost ne preterano racionalne pojave. Njihovo konačno rješenje nije ni moguće, jednostavno kada završe sa jednim od svojih mnogobrojnih protivnika nacionalisti će naći novog.

Ili će ga pak izmisliti, uzimajući u obzir prosvijećenost naroda BiH to može biti i više nego uspješan recept u budućnosti. 





BiH je bankrot država, politički, ekonomski, kulturno... ma kako god okrenete i iz kog god ugla da je pogledate BiH je bankrotirala. 

Osnovni osjećaj sve više je osjećaj izgubljenosti, poraženosti od strane države i života i hronične besperpektivnosti. Ne možete da gradite bilo kakvo društvo ako je osnovni osjećaj mladih u tom društvu osjećaj da im je uskraćena perspektiva normalnog i uspješnog života u narednih nekoliko decenija. 

I to je očigledno ozbiljan problem, problem koji se mora riješiti kako bi BiH imala šansu da opstane kao država i kao društvo. Inače preti joj potpuni nestanak, a svim ovim silnim velikim Bošnjacima, Hrvatima i Srbima sporo ali sigurno idejno a kasnije i fizičko nestajanje. 

A mi ćemo opet narednih nekoliko mjeseci da potrošimo na nacionalistička zamajavanja. 
A onda će doći neko drugo nacionalističko zamajavanje i lečenje neke nove frustracije. 
A ovo je divan tango, može da se igra i solo ali u dvoje je ljepše. Naći će se mjesto i za trećeg. 
I tako imamo društvo koje kontinurano živi u konfrontaciji. 

I dok mi rješavamo nacionalističke frustracije u drugi plan padaju pitanja koja su suštinski neuporedivo bitnija za opstanak bilo kog od ova tri naroda + ostalih. 

Jer zašto govoriti o modernizaciji i reformi obrazovnog sistema kada je ugrožena Srpska? 

Zašto govoriti o očajnom stanju zdravstvenog sistema kada je ugrožena cjelovita BiH? 

Zašto govoriti o neophodnim ekonomskim reformama kada Bošnjaci majoriziraju Hrvate? 

I tako iz godine u godinu, iz decenije u deceniju. Jer frustracije nacionalista su skoro uvijek nerješive. 

I tako iz godine u godinu, iz decenije u deceniju zahvaljujući liječenju frustracija mi ovom društvu krademo budućnost. 

Nacionalističke frustracije nažalost ne nestaju preko noći, one mogu bez ozbiljnijih problema da traju i vijekovima i da tokom tih vijekova kradu budućnost brojnih generacija. 

Nekima ukradu samo kvalitet života, nekima ukradu i život. 

Danas u BiH teško da postoji kapacitet za svojevrstan prosvjetiteljski napor kako bi izbegli ovu zamku, tako da su šanse da izbegnemo ove besmislene i opasne manipulacije društvom beznačajne. 

Stoga bi bilo jako lijepo da nam neko uruči listu frustracija i nekakav timeframe za njihovo rešavanje. 

Čisto da znamo na koliko smo vijekova zaglibili. 

Biće nam svima, možda, nešto malo lakše. 

Over and out.

Коментари