Libertarijanizam u BiH i ljudska prava i slobode

  Moram priznati da mi već godinama libertarijanski pokret u BiH i u Srbiji predstavlja svojevrsnu zagonetku. Stavovi onih koji se indentifikuju kao libertatijanci meni deluju ponekada razumno, često protivriječno a ponekad i na granici  sa zdravim razumom za nekoga ko sebe smatra zaštitnikom ideje slobode. 

  Sama libertaijanska scena u BiH je generalno u lošem stanju po pitanju brojnosti i nju čini svega nekoliko društvenih organizacija i blogova čiji popis možete naći na svojevrsnom hub
libertarijanskih blogova na području bivše Jugoslavije - Sloboda i prosperitet TV 


  Takođe problem pretstavlja što se niko nije potrudio da svoje stavove iznese na jedan jasan i koncizan način, osim stavova o ekonomiji skoro svaki drugi stav se nalazi delimično u njihovim tekstovima ili se podrazumjeva na osnovu generalnih prncipa libertarijanizma. 

  I tu je opet problem. Problemi koji ma se bave libertarijanci u  BiH se ogromnom većinom svode na pitanja iz ekonomije i na promovisanje ekonomske slobode, privatne svojine i naravno slobodnog tržišta i sve je to sjajno no sama ekonomija koliko god značajan deo jednog društva predstavlja svega jedan od tri glavna društvena procesa pored kulturnih i političkih društvenih procesa. 

  I dok nekoga ko je ekonomista ili vlasnik  malog preduzeća ekonomski aspekt libertarijanizma može zanimati znatno više od drugih mene pak ne. 

  I tu dolazimo na tlo na kom se libertarijanizam i ja  znamo razilaziti. 

Šta su libertarijanci u BiH?
  Za početak tu je pitanje ljudskih sloboda i prava u libertarijanizmu. Iako u principu zagovornici slobode prilično često je moguće videti da kod librtarijanaca su neke slobode "jednakije" od drugih i to nažalost predstavljaju ekonomske slobode. Stoga je za mene veliko razočarenje kada vidim da značajan deo libertarijanaca pada u trans na pomen američkog republikanskog senatora Teda Kruza kome je hobi gaženje ljudskih sloboda i prava. Senator Ted Kruz istupa protiv prava na abortus i prava na brak istopolnih parova i uz to postarao se da podržavajući Voter ID zakone onemogući značajan deo siromašnije populacije da glasa na izborima. Takvim zakonom se brutalno krši mogućnost da građanin kao nosilac suverenosti države donosi odluke o njenoj budućoj politici i time se krši jedna od osnovnih ideja na kojima počiva liberalno demokratska država. 
  
  Da to nije neki beznačajan broj libertarijanaca svedoči da je govornik na narednoj konferenciji Students for Liberty Europe koja se održava u Srbiji jedan od govornika Matt Kibbe koji je CEO FreedomWorks lobističke grupe čiji SuperPAC je podržavao između ostalog Teda Kruza? 
  
  I tako dolazim do mog konačnog pitanja? Kakav je stav libertarijanaca u BiH po pitanju sloboda i prava građana i da li su oni spremni da žrtvuju neka od tih prava za ekonomske slobode? 

  Libertarijanci se nažalost izgleda daleko više bave Evropskom Unijom kao fašističkom i zločinačkom organizacijom iako su šanse da se njoj pridružimo u narednih 20 godina skoro nikakve dok su pitanja ljudskih prava i sloboda koja se u Bosni i Hercegovini krše kako ustavom tako i delovanjem konzervativnih i nacionalističkih stranaka svakog dana. 
  
  Možda ipak u budućnosti libertarijanci u BiH pokušaju da se suoče sa problemima koji su stvarni i svakodnevni, između sebe stvore dogovor i platformu na osnovu koje bi to radili jer će to postati pitanje koje će im odneti socijal-liberali ispred nosa dok se oni budu bavili govorima Najdžela Feridža. 

Коментари